16 jaar? Bewijs het maar!

Wat is de rol van de ouders?

Als ouder heeft u een grote invloed op uw kind(eren). Ook wat het gebruik van alcohol betreft. U bent de eerste om hen duidelijk te maken waaróm bier onder de 16 nog niet mag. Niet alleen maar door ‘nee’ te zeggen, ook door goed te motiveren wat de reden ervan is. Daarvoor vindt u hieronder een aantal FAQ’s.

FAQ's

Wat is alcohol?

Onder 'alcohol' verstaan we alle alcoholhoudende dranken, zoals bier, wijn, whisky, wodka en mixdrankjes. Het alcoholpercentage maakt niet uit. Alcohol wordt gemaakt door gist toe te voegen aan bijvoorbeeld vruchten, tarwe of een ander gewas waar suiker in zit. Dit procedé noemen we fermenteren.

De concentratie suiker in het mengsel bepaalt het uiteindelijke alcoholpercentage. Bij 15% stopt het natuurlijke fermentatieproces. Dranken met 15% of minder alcohol noemen we 'laag alcoholische dranken'. Er zijn ook dranken met een hoger percentage, zoals whisky, likeuren en rum. Door te distilleren kan er meer alcohol aan een drank worden toegevoegd.

En wat is bier?

Bier is een gegiste drank, gemaakt van gerstemout. In België maken we al eeuwenlang bier, met verschillende alcoholpercentages. Een pils heeft 5% alcohol, speciaalbieren kunnen wel 10% of meer alcohol bevatten. Gelukkig zijn er sinds een paar jaar ook alcoholvrije bieren, NA-bieren. Die zijn in smaak nagenoeg vergelijkbaar met 'gewoon' bier.

Wat zegt de wet?

Wettelijk mogen jongeren onder de 16 jaar nog geen alcohol drinken in horecagelegenheden. Ook is het verboden om met drank op de weg op te gaan. Die bepaling geldt niet alleen voor automobilisten. Ook een jongere die met de fiets naar het café gaat mag niet te veel drinken. Het maximale alcoholpercentage in het bloed is 0,5 promille. Dat zijn ongeveer twee biertjes. Wie daarboven zit, is strafbaar. Trouwens, ook dronkenschap in het openbaar is volgens de wet verboden.

Waarom moeten jongeren oppassen met alcohol?

Veel mensen kunnen van alcohol genieten, zonder te ver te gaan. Maar niet iedereen kent zijn grenzen. Leren hoe je verstandig met bier omgaat doe je niet zomaar. Daarom is het belangrijk dat jongeren niet zonder meer aan hun ontdekkingstocht van bier en alcohol beginnen. Te veel alcohol drinken op jongere leeftijd kan gevaarlijk zijn voor een lichaam dat nog volop in ontwikkeling is. Alcohol heeft een negatief effect op de hersenen. Ook verstoort het de hormonale balans, die nodig is voor een goede botgroei en seksuele ontwikkeling. Er zijn studies te over die bewijzen dat alcohol niet goed is voor het jonge lichaam.

Waarom gaan alcohol en sport niet goed samen?

Ook bij sport is alcohol niet verstandig. Het vertraagt de reactietijd. Ook geruime tijd na het drinken van bier of een andere alcoholische drank reageren mensen later. Door alcohol verliest ons lichaam ook eerder warmte. Eerst geeft alcohol een warm gevoel, daarna kan het lichaam weer snel afkoelen. Zelfs onderkoeling kan een effect zijn, zeker bij een langere fysieke inspanning. Verder daalt het uithoudingsvermogen en loop je meer kans op blessures. Door alcoholgebruik heeft een bloeding of zwelling grotere consequenties dan anders. En wie 24 uur vóór een sportieve inspanning alcohol drinkt, loopt een groter risico op kramp in de spieren.

Praktische tips voor ouders met kinderen

Praat over alcohol

Zorg dat u op tijd over alcohol praat met uw kind(eren). Bijvoorbeeld door hen te leren om een aangeboden drankje af te slaan. Vooral als jongeren in hun omgeving onder druk worden gezet om alcohol te drinken, helpt het als ze weten hoe ze moeten reageren. Dat kan ook helpen om andere vrienden te overtuigen om aan te sluiten.

Durf te vragen

Sta altijd open voor vragen van uw kind(eren). Het is geruststellend voor hen als ze weten dat u hun twijfels herkent. En er op een rustige manier over wil praten. Zorg dat een jongere altijd op u kan rekenen. Zijn ze op een feestje waar veel alcoholgebruik de norm is? Laat uw kind weten dat het altijd kan bellen om opgehaald te worden.

Geef uw kind zelfvertrouwen

Een jongere met genoeg zelfvertrouwen kan gemakkelijker een aangeboden drankje afslaan.
Jongeren die minder zelfvertrouwen hebben, zullen eerder geneigd zijn om alcohol te drinken. Als ouder kunt u meehelpen om het zelfvertrouwen te ontwikkelen. Geef uw kind regelmatig complimenten. Benadruk hun positieve eigenschappen. En voorkom dat kinderen zich door uw reacties gaan schamen voor hun gedrag.